Welk stofmasker kies ik?

5
(41)

Welk stofmasker kies ik?

Er is vaak onduidelijkheid over de verschillende klasse stofmaskers die in omloop zijn en daarbij zie ik ook vaak dat de diverse soorten  stofmaskers in gebruik verkeerd worden toegepast of te laat vervangen voor een nieuwe. In dit artikel ga ik dan ook op een begrijpelijke manier proberen uit te leggen waar je op moet letten bij de aanschaf en het gebruik van een stofmasker.

Wat betekend de afkorting FPP?

Welk stofmasker kies ik nu? Is de vraag wanneer je in de winkel voor het schap met stofmaskers staat dan zie je allemaal verschillende codes erop staan zoals FPP1, FPP2 of FPP3, maar wat betekenen die codes nu? De afkorting FPP staat voor: “Filtering Facepiece Particals” Deze codering geeft de kwaliteit aan van het stofmasker waarbij het FPP1 masker het minst beschermend is en het FPP3 masker het meest beschermd. Voor 2001 werd er ook nog een codering (S – Solid & L – Liquid) aan toegevoegd om de bescherming tegen vaste en vloeibare stoffen aan te duiden. Maar dit is per 2001 afgeschaft en samengevoegd.

FFP1:
Is het laagste prestatieniveau om van een beschermingsmasker te kunnen spreken
en heeft een efficiëntie van minimaal 78%.
FFP2:
Is de gemiddelde categorie beschermingsmaskers en heeft een efficiëntie van 92%.
Dit masker wordt minimaal aanbevolen voor gebruik bij bijvoorbeeld TBC risico.
FFP3:
Deze klasse biedt de hoogte bescherming en heeft een minimale efficiëntie van 98%.

Stoffilters

Stoffilters worden gekenmerkt met de code P1, P2 of P3.
Dit betekend de kwaliteitsaanduiding van het filtermateriaal.
P3 vertegenwoordigt de hoogste beschermingsgraad.

Daarnaast is in het gebruik van het stofmasker de Mac waarde (Maximale Aanvaardbare
Concentratie)  ook erg belangrijk. Deze waarde geeft aan wanneer het stofmasker verzadigt is en dus niet meer de juiste bescherming bied.

Waarom draag je een mondkapje of stofmasker?

Welk stofmasker kies ik? Om die vraag te beantwoorden moet je eerst weten om welke redenen een stofmasker gedragen word.  Meestal word een stofmasker gedragen in de industrie vanwege de vele fijnstof soorten die op een werkplek in de lucht kunnen hangen zoals: hooistof, kwartsstof, houtstof etc. Maar het dragen van stofmaskers of bv. hygiënemaskers word ook toegepast in ziekenhuizen of door bevolkingsgroepen tegen besmetting van bv: Vogelgriep of recent het Corona virus en ook vanwege bv. luchtvervuiling in sommige steden in de wereld. Kortom Stofmaskers beschermen tegen vele vormen van stof en worden om vele verschillende redenen gedragen.

P1 stofmaskers

Een P1 stofmasker is toch wel het meest verkochte stofmasker in de wereld en helpt vooral tegen grove stofdeeltjes en hinderlijke stoffen zoals: Steengrijs, Houtsplinters etc. Dit masker is tevens ook het minst beschermende masker dat er bestaat.  Het masker bied ook weinig garantie bij het tegenhouden van ziektekiemen en bacteriën. Heerst er een gevaarlijk ziektevirus dan is het beter om een  masker te dragen van een P3 klasse. Dit masker draag je dus alleen wanneer er kans is op grove stofdeeltjes in de werkomgeving. Voor het dragen van dit type masker geldt de regel dat het gedragen kan worden tot maximaal vier keer de MAC/BG-waarde voor (stof)deeltjes.

P2 stofmaskers

Een P2 masker bied al meer bescherming tegen stofdeeltjes dan de standaard p1 maskers maar biedt nog steeds geen 100% bescherming. Dit masker geeft wel een betere bescherming tegen schadelijke stoffen en bied dan ongeveer 80% bescherming en wanneer je een masker met filter hebt, biedt deze ongeveer 95% bescherming. De bescherming is voornamelijk voor diverse soorten stof. Deze stof kan afkomstig zijn van stenen, gips, kwarts, etc. Een P2 stofmasker is maximaal te dragen tot ongeveer tien keer MAC/BG-waarde voor (stof)deeltjes.

P3 stofmaskers

Een P3 stofmasker is de meest veilige vorm van de gangbare maskers en biedt bescherming tegen fijnstof, diverse ziektekiemen en giftige stoffen. Ook hier geldt dat een masker met ventiel (het liefst twee) het meest veilig is. Een P3 stofmasker is maximaal te dragen tot ongeveer dertig keer MAC/BG-waarde voor (stof)deeltjes

Waar let je op met het kopen van een stofmasker?

Bij het werken met stof moet je goed op je gezondheid letten. Ook als een stof niet schadelijk is, kan het problemen opleveren met de gezondheid. Elk stofdeeltje dat je inademt is er eentje. Stofmaskers zijn te koop bij diverse soorten winkels, zoals bijvoorbeeld een bouwmarkt en een keramiekzaak. Ook via internet zijn diverse soorten stofmaskers te koop. Een aantal tips bij het kopen van een masker zijn:

  • Bekijk goed welk soort masker je nodig hebt, een P1, P2 of P3
  • Lees de bijsluiter van het masker om zeker te zijn dat het werkt tegen de stoffen die je gaat gebruiken
  • Zorg ervoor dat een masker goed aansluit
  • Draag je een bril? Koop dan speciale maskers voor brildragers
  • Maskers met filters / ventiel bieden een betere bescherming
  • Druk het filter goed aan, krijg je bijna geen lucht meer? Dan sluit het masker goed aan
  • Gooi wegwerpmaskers na gebruik weg

 

welke beschermingsklasse heb ik nodig

Bron: industore

kleur codering filters voor masker

Bron: industore

image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 5 / 5. Aantal stemmen 41

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

Geef een reactie

Your email address will not be published.