Voordelen van een waterontharder

4.8
(12)

De laatste tijd krijg ik vaak de vraag wat zijn de voordelen  van een waterontharder in je woning? Maar ook wat de nadelen van een waterontharder zijn. Deze vraag is moeilijk om even snel een uitleg over te geven in een kort artikel maar ik ga mijn best doen.

Water ontharder magneet

Het Nederlandse kraanwater word op vele punten getest en is eigenlijk al heel gezond om te gebruiken voor huishoudelijke doeleinden maar ook om te consumeren. Echter is het kraanwater in Nederland wel rijk aan Calcium en Magnesium (dit verschilt per gemeente). De reden dat er Calcium en Magnesium in het leidingwater zit is omdat wij in Nederland gebruikmaken van waterzuiveringsinstallaties. Hierbij word grondwater / rivierwater gezuiverd en geschikt gemaakt voor drinkwater. Dit water is rijk aan Calcium en Magnesium doordat het jaren door grondgebieden heeft gestroomd waar het mineralen heeft kunnen opnemen. In duinwater is deze opname weer anders dan in bijvoorbeeld rivierwater. Tijdens het zuiverings proces word Calcium en Magnesium in het water wel verminderd maar niet verwijderd. De reden daarachter is omdat het de transportleidingen van het waterbedrijf zou kunnen aantasten wanneer dit alles verwijderd word uit het water. Daarnaast Mag Calcium en Magnesium ook niet allemaal uit het water verwijderd worden door de WHO (World Health Organisation) dit omdat Wij deze mineralen in ons lichaam nodig hebben voor de groei van onze botten, het heeft invloed op je verteringskanaal en het voorkomt hart en vaatziekte. Om die reden heeft ieder mens een minimale hoeveelheid ervan nodig. Daarom hebben de WHO en de overheid regels bepaald voor het drinkwater en word niet alles eruit verwijderd.

Waarom zou je een waterontharder willen in huis?

waterontharder

waterontharder op zout

Echter is het wel zo dat de hardheid in het water van invloed is op huishoudelijk apparaten die water verbruiken doordat het de levensduur verkort. Maar water smaakt ook gewoon lekkerder met minder Calcium en Magnesium. Daarnaast krijg je geen vlekken meer op je sanitair of ramen en je planten groeien er beter door. Ook zijn er mensen die vaak een jeukende huid hebben en doordat je het water onthard kan dit de klachten sterk verminderen of zelfs stoppen. Je hoeft bijvoorbeeld ook nooit meer wasverzachter te gebruiken.

Er zijn dus meerdere voordelen van een waterontharder in huis.

Wat is water hardheid?

De hardheid van water wordt aangegeven met Duitse graden. Hieronder zie je een tabel waarin de hardheid van water uitgedrukt staat:

0 tot 4 °DH: zeer zacht water
4 tot 8 °DH: zacht water
8 tot 12 °DH: gemiddeld
12 tot 18 °DH: vrij hard water
18 tot 30 °DH: hard water

Wil je weten wat de hardheid van jou kraanwater is? kijk dan even op deze website. Naast dat je kan zien hoe hard het water in jou gemeente is, kun je ook zien of het zinvol kan zijn om je water te ontharden.

Regeneratie van een waterontharder.

In een waterontharder bevindt zich een kolom gevuld met hars bolletjes. Hierdoor stroomt het harde leidingwater. De hars bolletjes zijn negatief geladen. Ze trekken de positief geladen calcium- en magnesium ionen aan en wisselen deze uit voor natrium ionen. Hierdoor wordt het water zachter. Na een bepaalde periode van ontharden is het hars verzadigd met positief geladen calciumdeeltjes en zal er regeneratie van de harskern moeten plaatsvinden.

Wat is regeneratie?

Tijdens het regenereren spoelt de waterontharder de interne harskern schoon met pekelwater. Hierdoor worden niet alleen de kalkdeeltjes weggespoeld maar raken de hars bolletjes weer gereactiveerd en krijgen ze een negatieve lading. Na het regenereren spoelt de waterontharder de harskern nog eens goed door met schoon leidingwater zodat ook alle zoutresten verdwenen zijn. Hierna is het apparaat weer klaar voor gebruik en kan er opnieuw onthard worden.

Wanneer moet een waterontharder regenereren?

Dat hangt af van het type waterontharder en de hardheid van het water. Fabrikanten van waterontharders weten exact na hoeveel liter water (van een bepaalde hardheid) de harskern verzadigd is. De meeste waterontharders zijn volume gestuurd en zullen na een x-aantal liters automatisch het regenereer proces starten. De wat goedkopere systemen zijn tijd gestuurd, wat wil zeggen dat ze na een ingestelde periode beginnen met ontharden. Een tijd gestuurde waterontharder is minder nauwkeurig dan een volume gestuurde ontharder omdat je nooit exact kunt bepalen hoeveel liter water je zult gebruiken in een bepaalde periode.

Hoe lang duurt het regeneratie proces?

Dit hangt af van de grootte en het type waterontharder. Reken op ongeveer 10-20 minuten.

Welke ontharder moet ik kiezen?

Er zijn tegenwoordig vele soorten ontharders in omloop. Wij zullen hier dan ook niet teveel op ingaan omdat het voor particulieren dan gewoon te ingewikkeld word. Maar wil je hier meer over weten dan geeft de website waterontharders hier een goed advies over. Maar de meest gebruikte ontharders zijn de apparaten die werken op zuiveringszout of door middel van een magneet op de inkomende hoofdleiding.

Houd er wel rekening mee dat wanneer je een ontharder kiest je naar de juiste kijkt. Vaak denken mensen dat een duurdere ontharder ook beter is. Of een ontharder met een groter capaciteit beter werkt. Maar niets is minderwaar. Wanneer je een ontharder kiest met zuiveringszout dan is een capaciteit van 30 liter voor een standaard gezin meer dan genoeg om te kunnen douchen etc. Dus wanneer je deze installatie wilt aanschaffen dan is het verstandig om hier een goed advies over te vragen en precies te verstrekken wat je gemiddeld aan water in huis verbruikt per dag. (dit zou je eenvoudig een paar dagen kunnen bijhouden aan de hand van de watermeter)

Een ontharder d.m.v. zout is relatief goedkoop en eenvoudig te installeren (meestal binnen een paar uur). Maar het is wel verstandig om dit door een erkend installateur te laten doen om problemen te voorkomen. daarnaast is het erg verstandig om hem elke 2 jaar een onderhoudsbeurt en keuring te geven om de levensduur en kwaliteit te vergroten. Vaak hoef je maar 1 a 2 keer per jaar het zout te vervangen.

Maar tegenwoordig heb je ook de zogenaamde magneten die je zelf eenvoudig op je waterleiding kunt monteren. Deze magneten verwijderen het Calcium niet in het water maar neutraliseren het. Hierdoor word het nog steeds in je lichaam opgenomen maar zal het niet “blijven kleven” aan leidingen, lichaam of bv. ramen. Het heeft dus het zelfde positieve effect als een installatie met zout maar is goedkoper en eenvoudiger in onderhoud.

Hoe werkt zo een kalk magneet

De werking
De reden dat kalk zich kan ophopen en vastzetten is het feit dat de verantwoordelijke mineralen ”Calcium en Magnesium“ zich met elkaar verbinden waardoor kalkkristallen ontstaan. Dit proces wordt door het systeem voorkomen.

Met een enorme kracht van Tesla = Gauss zorgen de magnetische velden ervoor dat  Calcium en Magnesium niet kristalliseren en er geen harde kalklaag ontstaat. Het systeem haalt deze mineralen niet uit het water maar onderdrukt de negatieve effecten van Calcium en Magnesium waardoor deze niet meer neerslaan. De kalk blijft dus in het water maar hecht niet meer op uw apparatuur en leidingen. Omdat de praktijk iets anders is dan de ideale situatie. Kunnen we de problemen van kalkaanslag nooit voor 100% voorkomen. Echter wel aanzienlijk verminderden.

Kortom er zijn vele soorten systemen, maar bovenstaande systemen zijn toch wel de meest gebruikte systemen voor particuliere huishoudens.

In principe zou je nu een beetje moeten weten wat de voordelen van een waterontharder zijn, maar mocht je toch nog vragen hebben dan kan je die natuurlijk altijd in een reactie plaatsen onder het bericht van voordelen van een waterontharder.

[bol_search_form limit=”12″ block_id=”bol_5e32cc204e05d_search-form” cat_id=”0″ cat_select=”0″ default_search=”waterontharder” name=”Waterontharders” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 4.8 / 5. Aantal stemmen 12

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

Geef een reactie

Your email address will not be published.