Verschil tussen Beits en Lakverf

4.8
(17)

Wat is het verschil tussen beits en lakverf? Soms staan mensen weleens voor het schap met lakken en beitsen en raken dan helemaal in de war. Wat moet ik nu nemen en wat beschermt beter? Ik ga hier proberen het verschil tussen lakken en beitsen uit te leggen zodat u in de winkel beter een keus kunt maken tussen lakken of beitsen.

De verschillende soorten beitsen  die het meest gebruikt worden:

 • Alkyd beitsen: Dit zijn beitsen op terpentine basis en worden meestal buiten toegepast omdat ze beter weerbestendig zijn. Echter zie je de laatste jaren steeds meer acryl beitsen in de handel komen voor buiten.
 • Acryl beitsen: Worden zowel binnen als buiten toegepast, Acryl staat voor waterbasis en zijn dus zo goed als reukloos en beter voor de gezondheid tijdens het verwerken dan Alkyd beitsen. Daarnaast zullen beitsen op acryl basis niet / minder verkleuren dan beitsen op Alkyd basis.
 • Zowel alkyd beitsen als Acryl beitsen zijn leverbaar in een transparante versie als een dekkende variant, Bij een transparante versie heb je ook nog de mogelijkheid om met kleur te kiezen, maar ten alle tijden blijf je de houtnerf en ondergrond kleur door de beits heen zien.Daarbij is het zo dat hoe meer lagen je aanbrengt hoe donkerder het hout word. Bij een dekkende beits word de kleur egaler maar verdwijnt grotendeels de houtnerf.
 • Een beits is vochtregulerend wat inhoud dat vocht wat in het hout trekt er via de beits weer uit kan. Het hout blijft dus ademen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je meer dan 3 lagen beits aanbrengt, de regulerende werking voorbij is. Denk aan een vliegenhor, Wanneer je hier water op giet dan zakt het er gelijk doorheen maar leg er 5 op elkaar en het water verdwijnt veel moeilijker, doordat de gaatjes elkaar overlappen. Wil je dus na een aantal jaar opnieuw beitsen dan is het verstandig oude lagen eerst te verwijderen voor je nieuwe lagen beits aanbrengt.
 • Beits is er tegenwoordig in mat, zijdeglans en glans.
 • Breng nooit alkyd en Acryl beitsen over elkaar aan!
 • Bij beits heb je geen grondverf nodig.

 

De verschillende soorten lakken  die het meest gebruikt worden:

 • Ook lakken heb je in een transparante of dekkende variant.
 • Lakken zijn er onder andere op acrylbasis voor binnen gebruik en op alkydbasis voor buitengebruik. Soms zie je ook acryllakken voor buiten maar dit is meer uitzondering dan gebruikelijk. Vooral in de kustgebieden met de zoute zeelucht en erosie is acryllak voor buiten niet aan te raden. Acryl lakken verkleuren niet terwijl alkyd lakken door de jaren heen steeds donkerder worden (vergelen) echter bied dit voor buiten wel de beste bescherming.
 • Voor de dekkende lakken is het verstandig om eerst een grondverf aan te brengen op de ondergrond maar bij een transparante lak is dit niet gewenst, deze lakken zijn dan ook 2 in 1 en vaak op polyurethaan basis. dit is een watergedragen verf die PU versterkt is.
 • Alle lakken zijn afsluitend, dit betekend dat vocht niet in het hout kan trekken maar er ook niet uit kan trekken. Het hout is dan dus niet ademend. Daarnaast zijn lakken vaak wel krasvaster dan een beits.
 • Lakken zijn er in mat, zijdeglans, halfglans en hoogglans. Bij alkyd lakken komt mat minder voor omdat de glansgraad van alkyd standaard al hoger is dan bij een acryllak.

banner beits verf

Maar wanneer kies ik nu voor lak en wanneer voor een beits?

Deze vraag krijg ik nog het vaakst en is ook het moeilijkst om te beantwoorden. Maar er zijn wel een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden. Voor binnenshuis is het eigenlijk puur een kwestie van smaak wanneer je deuren of meubels wilt gaan verven of beitsen.

Wil je een dekkende en egale laag aanbrengen op een meubel of houtwerk dan is het vaak de voorkeur en het makkelijkste om te lakken. Dit is krasvast en sterk genoeg voor dagelijks gebruik en daarbij makkelijk te reinigen.

Vind je het mooier om het hout te blijven zien en niet een egale laklaag, dan kiezen we eerder voor een transparante laklaag of beits. Bij beits zie je vaak wat meer kleurverschil omdat de beits wat meer in het hout trekt en geeft een wat meer natuurlijke geleefde look terwijl transparante lak er meer op blijft liggen en dus egaler opdroogt en er wat minder natuurlijk uitziet. Wil je voor glans gaan dan kies je lak.

Voor buiten is het een ander verhaal en moet je voornamelijk kijken naar het gebruik van het hout. Wanneer er de mogelijkheid is dat het hout vocht kan optrekken, denk aan meubels, hekwerken, bloembakken maar ook gevelbetimmering dan heeft beits toch wel de voorkeur. Want het vocht wat via de grond, tegels, muren in het hout trekt kan er gemakkelijk weer uit en het hout blijft toch even goed beschermt als met lakken.

Zou je in bovenstaande gevallen gaan lakken dan sluit je het hout af en loop je het risico dat door het vocht de lak gaat scheuren of bladderen. (het vocht duwt de lak naar buiten) en dan kan je weer opnieuw beginnen. Lakken doe je bv.  vaak wel weer bij kozijnen en deuren van een woning. Dat is dan ook echt het grootste verschil tussen beits en lakverf.

Hierbij hoop ik dat alle vragen beantwoord zijn en het verschil tussen beits en lakverf duidelijk is geworden zodat er een makkelijke keuze gemaakt kan worden.

 

image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 4.8 / 5. Aantal stemmen 17

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

Geef een reactie

Your email address will not be published.