Van Watt naar Lumen en welke licht kleur?

4.5
(26)

Verschillen tussen de diverse lampen,

Voor de meeste gloeilampen is er al sinds 2012 een productie en handels verbod van kracht. Winkels mochten de gloeilampen nog wel verkopen maar niet meer inkopen. Enkele uitzonderingen zijn een laag wattage lampjes voor speciale doeleinden zoals bv. Koelkasten etc.

Voor bepaalde halogeenlampen is al een verbod binnen de EU van kracht en zal per September 2018 verder uitgebreid worden. Daarnaast zie je ook het afnemen van de  spaarlampen in de handel.

De bedoeling is om binnen enkele jaren alle energie slurpende lampen binnen de EU volledig te verbieden maar voorlopig zijn de meest gebruikte lampen Halogeen en Led.

De grootste verschillen tussen Halogeen en Led zijn:

(eco) Halogeen:

Word heet en kan zelfs extreem heet worden bij een hoog wattage wat zelf brand zou kunnen veroorzaken als er niet voldoende vrije ruimte rondom de lamp zit. Door de hitte is de levensduur van de lamp ook vele malen korter dan een Led lamp. De meeste halogeenlampen moeten na een jaar al vervangen worden.

Alle halogeen lampen kun je dimmen met elke dimmer.

Halogeen lampen verbruiken veel stroom maar hebben een grote lichtopbrengst met warm sfeervol licht.

 

Led lampen (licht-emitterende diode)

Lampen worden wel warm door de driver (computer aansturing) die ingebouwd zit in de fitting maar zal niet heet worden.

Weinig stroomverbruik met een hoog lichtopbrengst

Veelal niet dimbaar tenzij anders vermeld op de verpakking. Wil je een dimbare led lamp kunnen dimmen dan heb je een dimmer nodig die geschikt is voor led lampen aangezien de standaard dimmers meestal pas reageren vanaf 40/50 watt. En dus niet overweg kunnen met een ledlamp van bv. 9 watt. Er zijn enkele uitzonderingen zoals de Philips Scene switch die je kunt dimmen door je lichtschakelaar 1, 2 of 3 keer aan/uit te doen.

 

De meest gangbare fittingen:

E27                 Grote fitting met schroefdraad +- 2cm doorsnede

E14                 Kleine fitting met schroefdraad +- 1 cm doorsnede

GU10              Spotjes met bajonetsluiting die je plaatst door de lamp in de fitting te drukken en dan een kwart slag draaien naar rechts.

GU 5.4            Kleine steeklampen voor 12volt lampen

G9                   Steeklampje met 2 gebogen pennen aan de onderkant 220-230 volt

 

Sterkte van een lamp kiezen

Vroeger had je alleen de gloeilamp en werd de lichtsterkte in Watt (Wattage) uitgedrukt omdat het bij elk lampje toch gelijk was. Maar in feite is het wattage puur het stroomverbruik van de lamp per branduur. 1000watt is 1 kilo watt hour (1 Kwh) hiermee kun je dus uitrekenen wat een lamp je kost als je hem een uur laat branden.

Maar hoeveel lichtopbrengst heb je nu waar nodig?

Woonkamer werk verlichting            –           900 tot 1300 Lumen

Sfeerverlichting                                 –           tot 400 Lumen

Gang en slaapkamer                         –           700 tot 850 lumen

Omdat er met ledlampen zoveel verschillende mogelijkheden zijn kwa model, soort, vorm etc. word er tegenwoordig niet meer gesproken over wattage bij lichtopbrengst maar over Lumen. Hoe hoger het aantal Lumen hoe meer lichtopbrengst je in werkelijkheid hebt.

Warm of juist koud licht?

Dit is vaak de moeilijkste keuze als het om led lampen gaat. Hoe weet je of een led lamp juist blauw koud licht geeft of juist mooi warm witte sfeerverlichting?

Dit word aangeduid met Kelvin (k), Hoe hoger het aantal Kelvin hoe kouder/blauwer het licht is en hoe lager het aantal Kelvin hoe warmer het licht is. In onderstaand schema kun je zien wat het aantal Kelvin is bij welk soort licht. Voor de meeste lampen worden de volgende waardes gebruikt

 

Warm licht                 –         2700K

Lees en werk licht   –         5000 tot 7000 K

Flame lampen           –         1500 tot 2000k

kelvin en lampen

 

Dan heb je van Philips nog 2 speciale series met lampen dat zijn:

Warm Glow lampen, Deze lampen geven voluit helder wit licht voor werk en lezen en wanneer je de lampen dimt dan geven ze een sfeervol warm licht. LET OP! Voor deze lampen moet je een dimmer hebben die ook geschikt is voor led lampen. Zonder Dimmer werken deze lampen niet naar behoren.

Scene Switch Lampen, Wanneer je de lamp aandoet brand hij voluit en wanneer je de schakelaar 2 of 3 keer aan/uit schakelt zal de lamp gaan dimmen. Dit is dus een makkelijke en goedkope oplossing voor mensen die geen dimmer hebben maar wel een dimbare lamp willen.

Uiteraard heb je ook smarthome lampen zoals van Philips de hue serie. 

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_5b029cbcb89b8_bestsellers” cat_id=”14483″ name=”Verlichting lumen” sub_id=”lumen kelvin” title=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 4.5 / 5. Aantal stemmen 26

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

Geef een reactie

Your email address will not be published.