Trap renoveren met vloerbedekking

4
(2)

Renoveren van uw trap

Voor het renoveren van een trap zijn vele mogelijkheden beschikbaar waaronder:

In dit hoofdstuk gaan we het hebben over het bekleden van een trap en het verwijderen van vloerbedekking. Wanneer een trap geverfd is kunt u deze gewoon goed ontvetten met amonia of st. marc en daarna opschuren.

Traprenovatie kopen:

Trap met vloerbedekking

Wanneer je een trap hebt dat bekleed is met vloerbedekking kun je vaak aan de onderkant van de trede een hoek los peuteren en vervolgens de bekleding van die trede gemakkelijk lostrekken, eventueel met een afsteekmes kun je losse delen gemakkelijk verwijderen. werk altijd van de brede zijde naar de smalle zijde toe. Dit voorkomt scheuren van de bekleding en werkt wat gemakkelijker.

Na het lostrekken van de bekleding kun je met een afsteek mes de meeste lijm resten al verwijderen en eventuele scheuren / gaten vullen met een houtvuller of acrylaat kit. Ga je de trap opnieuw bekleden dan hoef je verder niets te doen, maar wanneer je de trap wilt gaan verven dan zul je alle lijmrestanten moeten verwijderen en daarna schuren. hiervoor kunt u verder in dit artikel lezen hoe het moet.

De trap opnieuw bekleden is een lastig iets wanneer je dit nooit eerder gedaan hebt maar is met wat geduld en doorzettingsvermogen zeker wel haalbaar. Het beste is om van karton per trede eerst mallen te maken en snijden. Deze mallen voorzie je van een nummer per trede. Dus trede 1, trede 2 etc.

Elke trede is anders van maat dus het beste kan je ook alle trede voorsnijden in een mal. Sommige rechte trappen hebben allemaal dezelfde trede maat en kun je dus gewoon voorzien van 1 mal. Nu je de mallen hebt kun je de trede gaan uitsnijden. Gebruik je een ondertapijt voor trappen dan begin je eerst hiermee en anders ga je gelijk de mallen uitsnijden in de bekleding.

In de handel is er speciaal vloerbedekking voor trappen en het is dan ook aangeraden hier gebruik van te maken. laat bij de tapijt handel alvast de lengte op maat afsnijden. dus is de maximum trede van je trap bv. 90 cm laat hem dan op 100cm afsnijden. let er wel op dat in de knik van de trap te max. breedte al snel boven de 1 meter zit.

nu het op maat snijden.

De nummers op de mallen zitten aan de bovenkant. Leg het tapijt op zijn kop met de onderkant naar boven op een harde ondergrond. leg de mallen hier op met de cijfers / nummering naar beneden. (anders krijg je de trede in spiegelbeeld)

teken met een marker de trede uit op het tapijt maar houd rekening met een overlapping aan de voorzijde. de mal is namelijk de grote van bovenkant trede maar je hebt ook nog een overlapping van de dikte van een trede tot aan het stootschot. voor die grote kun je eenmalig een mal maken ter grote van de breedste trede. deze teken je mee aan de overlappende zijde van je mal.

Wanneer je alle treden getekend hebt kun je deze gaan uitsnijden. vergeet niet om de nummering van de mal ook op de uitgesneden treden te noteren. wanneer dit gedaan is kun je gaan beginnen met de trede te lijmen aan de trap, gebruik hiervoor wel speciale vloerbedekking lijm voor intensief gebruik. smeer de traptrede goed in en breng de uitgesneden trede aan op de trap en druk hem goed aan. voor de overlappende kant kun je hem naast lijmen eventueel ook met een spijker vastzetten onder de trede. Gebruik wel een spijker met platte kop zodat de uitgesneden traptrede niet terug veert.

Wanneer alle treden gelijmd zijn kun je de stootschotten gaan bekleden. hiervoor is één mal genoeg en kun je direct gaan uitsnijden op de bekleding. druk de hoeken en naden goed aan. en doe de stootschotten altijd als laatste zodat je geen zicht hebt op de naden tussen de overgangen.

 

TIPS

Voor het uitsnijden van de treden gebruik je altijd een stevige lat en een haakmes, Op die manier snijd je niet in je vingers en houd je de hand altijd achter het mes aan de kant waar je niet naartoe snijd. snijd ook langs je op aan de zijkant van je lichaam. Mocht je uitschieten dan kan je nooit in je benen terecht komen. Gebruik onder de te snijden vlakken een dun hout plaatje dan beschadig je niet de vloer.

Tijdens het verlijmen draag je een koolstofmasker tegen de chemische lucht, handschoenen en ventileer je voldoende.

 

image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 4 / 5. Aantal stemmen 2

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

Geef een reactie

Your email address will not be published.