Poederblusser of Schuimblusser in huis?

5
(1)

De meest voorkomende vraag die ik krijg: “Welke blusser moet ik nemen?”

In dit artikel gaan we daar wat dieper op in en uiteindelijk is het een keus die ieder voor zichzelf moet maken. Laten we voorop stellen dat een poederblusser altijd het meest efficiënt is maar veel nevenschade aanricht en daarom de Schuimblusser het meest verkocht word.

Welke Brandklassen zijn er?

Om een idee te geven welke blusser we nodig hebben zijn er richtlijnen opgesteld in diverse brandklassen. hieronder zie je de verschillende brandklassen die in Nederland worden toegepast.

Brandklassen:

Brandklasse A, dit is een brand van vaste stoffen zoals:
Hout, papier, meubels, gordijnen.
Om een brandklasse A te blussen kun je het beste waterblussers, schuimblussers of sproeischuimblussers gebruiken.

Brandklasse B, dit is een brand van vloeibare stoffen zoals:
Benzine, dieselolie, aceton, was.
Om een brandklasse B te blussen kun je het beste sproeischuimblussers, CO² blussers of poederblussers gebruiken.

Brandklasse C, dit is een brand van gassen zoals:
Propaan, LPG, aardgas.
Het beste om een brandklasse C te blussen is om als eerste de gaskraan dicht te draaien anders is er kans op explosiegevaar.
Om een brandklasse C te blussen kun je het beste poederblussers gebruiken.

Brandklasse D, dit is een brand van metaal zoals:
Aluminium, metaal, magnesium.
Om een brandklasse D te blussen kun je het beste poederblussers speciaal voor klasse D gebruiken.

Brandklasse E, dit zijn elektriciteitsbranden
Let op: brandklasse E is in Nederland vervallen omdat elektriciteit wel een oorzaak van brand kan zijn maar zelf niet brand. Door kortsluiting gaat bijvoorbeeld een computer branden. De computer staat in brand en niet het elektriciteit. Dit is dan brandklasse A brand en geen E.

Brandklasse F, dit is een brand van (frituur)olie en vetten zoals:
Bakolie, frituurvet.
Om een brandklasse F te blussen kun je het beste sproeischuimblussers of vetblussers gebruiken.

Welk blusmiddel gebruik je dan in welke klasse?

brandklassen overzicht

 

Schuimblusser

De schuimblusser kan gebruikt worden om A en B branden mee te blussen; dat wil zeggen dat hij alleen niet voldoet om gasbranden mee te blussen, maar verder hetzelfde blussende vermogen heeft als zijn boertje de poederblusser. Hiermee is de schuimblusser iets minder veelzijdig in gebruik maar waarom wordt deze blusser dan toch meer gebruikt? Het antwoord is simpel; deze blusser veroorzaakt veel minder nevenschade.

Er wordt aangeraden om in huis, op kantoor of zelfs in de auto een schuimblusser te hebben omdat deze met zijn snelle en veilige werking de meeste branden snel kan blussen. En iedereen (ervaren of onervaren, kind of volwassene) kan blussen met schuim, dus het is naast dat het ook nog eens bijzonder effectief is ook nog eens een gemakkelijk middel om mee te blussen.

Een schuimblusser blust met water en een blusstof, deze vormen een schuim wat een reinigende, verkoelende werking heeft en absoluut niet schadelijk is voor het milieu. Dus ook niet voor de personen die aan het blussen zijn. Het schuim veroorzaakt weinig tot geen nevenschade, het enige wat door het schuim kan gebeuren is dat corrosie vroeger/sneller optreedt. Maar je kunt veilig blussen in de buurt van elektronica, want schuim geleidt niet.

Nadeel van een schuimblusser is wel dat veel soorten niet vorstbestendig zijn, wanneer je de blusser dus in een ruimte wilt hebben staan waar het mogelijk kan vriezen zorg dan dat je een vorstbestendige aanschaft zodat je niet alsnog voor nare verrassingen komt te staan indien je de blusser onverwacht wel nodig hebt.

Poederblusser

De poederblusser is geschikt voor A,B en C branden. Dit wil zeggen dat je deze kunt gebruiken op brandjes met vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Naast dat poeder veelzijdig is in het gebruik, is het ook voordelig in aanschaf, maar er zijn een aantal dingen aan de poederblusser waar je beter op voorhand even bij stil kunt staan.

Poederblussers kunnen gaan klonteren wanneer de bussen verouderen of de bussen in een omgeving staan die vaak en veelvuldig trilt. Om te voorkomen dat de bussen gaan klonteren en de inhoud onbruikbaar wordt, kan je ze een keer per maand voor een 30 seconden keren, dus rustig draaien zodat de inhoud weer mengt.

Voordeel van een poederblusser is wel dat je in tegenstelling tot veel andere blusmiddelen je deze rechtstreeks op de brandhaard kunt richten, maar het allergrootste nadeel van poederblusser is toch wel de nevenschade. De inhoud van een poederblusser bestaat uit chemicaliën die uiteindelijk zout vormen, zout trekt vocht aan en voilà; het leed is geschied. Poeder gaat namelijk overal tussen zitten, en in sommige gevallen zullen de storingen aan apparaten en voertuigen pas na maanden optreden omdat het dan pas doorgedrongen is tot diep in het apparaat of mechanisme.

In België zijn poederblussers in auto’s verplicht, wat geen slecht iets is al hoef je als buitenlander op bijvoorbeeld doorreis niet aan deze eis te voldoen. Maar wanneer je in acht neemt dat de gemiddelde brandblusser die in een auto ligt, het vermogen heeft om enkele seconden te blussen? Heb je in veel gevallen meerdere blussers nodig wanneer je een grotere (auto)brand hebt.

En houd er ten alle tijden rekening mee dat de verzekering in veel gevallen schade door het gebruik van een blusmiddel niet dekt. Conclusie: poeder is het meest effectieve middel om te blussen maar zal in veel gevallen niet gebruikt worden door de nevenschade.

Bron: schuimblusser.nl

Kortom het blijft lastig om een keuze te maken en in dit geval zou ik zelf kiezen voor een 5kg schuimblusser. Dit omdat de nevenschade beperkt is. Hooguit wat wateroverlast en gasbranden in een woning niet snel voorkomen. Soms heb je wel eens een vlam in de pan etc. Maar dit kun je eenvoudig met een goedgekeurd blusdeken , deksel of zelfs de broodplank goed en zonder problemen doven. Houd dan de deksel wel schuin naar voren en beweeg hem van laag ( dus zelf ook gebukt) naar boven over de pan heen en leg hem erop. Draai het gas uit en laat de hele boel afkoelen tot het koud is. Haal je de deksel er eerder af dan zou de brand weer kunnen oplaaien.

Bel na elke brand, hoe groot of klein ook even de brandweer en vraag om advies voor nacontrole.

[bol_bestsellers limit=”8″ block_id=”bol_5a732187b2bea_bestsellers” cat_id=”13425″ name=”brandblusser” sub_id=”” title=”brandblusser kopen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 5 / 5. Aantal stemmen 1

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

Geef een reactie

Your email address will not be published.