Lakken van houtwerk

4.3
(31)

Lakken van houtwerk

Nu was ik laatst bij een vriend thuis en zag daar hoe hij zijn kozijnen aan het schilderen was zonder te schuren en voor te behandelen. Toen ik hem vroeg waarom hij dit deed, was zijn antwoord eenvoudig. ” het scheelt tijd en geld want mijn onderlaag ziet er netjes uit dus het is niet nodig” Eigenwijs na mijn uitleg bleef hij toch zo doorgaan en na 2 maanden zag je duidelijk het resultaat. De nieuwe verflaag was niet mooi egaal waardoor je schaduw effecten kreeg, oude druppels nog zag en op sommige plaatsen bleef de verf net rubber doordat de onderlaag te vettig was geweest en hier en daar zag je zelfs de verf langzaam aan loskomen.

Uiteraard ging hij weer opnieuw verven omdat het volgens hem aan de goedkope verf lag ging hij dus weer niet voorbehandelen. Dus we weten nu al wat er over een aantal maanden weer gaat gebeuren.

Hoe ga je nu wel te werk?

Om de verflaag een goede hechting te geven gaan we een aantal stappen doorlopen om een mooie sterke laag te krijgen.

Stap 1 – Test altijd eerst of de verflaag nog goed Hecht aan de ondergrond, dit kun je doen door met een Stanley mesje op een cm2 een aantal krassen te maken. Hierop plak je gewoon cellotape (smalle transparante plakband van de boekhandel) Dit druk je goed aan en trek je daarna met een ruk los. Als de verflaag blijft zitten is de hechting helemaal goed en kun je naar stap 2. Laat de verf los dan zult u het hout moeten kaal schuren of moeten afkrabben.

Stap 2 – We testen  of er geen luchtbellen zitten, Rotte plekken of verf loslaat. Gebeurd dit wel, dan zullen we dat op de juiste manier moeten gaan behandelen. Maar voor nu gaan we ervan uit dat de verflaag goed is.

Stap 3 – We gaan al het houtwerk eerst ontvetten. Dit kun je doen door gebruik te maken van lauw water met ammonia of een vriendelijker product als St Marc. Wanneer alles ontvet en schoongemaakt is laat u het even drogen. Daarna gaan we alles schuren. als er veel krassen op het hout zitten, kunt u eerst grof schuren met een korrel (p80) en daarna met een fijn schuurpapier (p150) ook zou u voor het licht opschuren een schuurpad als scotch brite kunnen gebruiken.

Stap 4 – U gaat uw schuurwerk volledig stofvrij maken met een stoffertje of vochtige doek en eventuele gaten dicht plamuren met een houtplamuur of lakplamuur (gebruik altijd een plamuurmes dat net ietsje breder is dan het gat. Na het drogen van de plamuur doet u het nog even na schuren met een fijn schuurpapier.

Stap 5 – U gaat al uw houtwerk gronden met een Primer of Grondverf. dit brengt u in een dunne laag aan en smeert de primer goed uit. na het drogen van de primer gaat u het weer fijn opschuren maar dan met een schuurpapier (p180 – p240). Dus zeker niet afschuren maar puur opschuren. Na het schuren gaat u alles weer afstoffen.

Stap 6 – De laatste stap is het aanbrengen van de lakverf. Deze lakverf brengt u in 2 dunne lagen aan op het houtwerk. tussen de lagen in doet u weer ligt schuren zoals in stap 5. Wanneer u de kwast opzet begin dan niet direct in de hoek maar een 5 cm ervan af. tijdens het verven kunt u dan de hoek mee pakken. Dit voorkomt druppels door te veel verfaanzet. Verf altijd in de richting mee en het liefst mee met de houtnerf voor het beste resultaat.

 

Vergeet niet de verf goed te laten drogen tussentijds en voor strakke lijnen kunt u het beste een ronde kwast gebruiken.

Gaat u met donkere kleuren werken laat de primer dan eventueel een tint lichter mengen of neem een kant en klare grijze primer. Dit scheelt weer een laag met de lakverf voor de juiste dekking.

Verf en schuur altijd in de richting van de houtnerf.

Schilder met de kwast altijd van beneden naar boven. Zo duw je druppels makkelijker weg en heb je minder last van druipers.

Vergeet niet na het verven het schildertape direct te verwijderen voor een strakresultaat.

 

Wanneer je deze stappen doorloopt krijg je het beste resultaat. Ook als je nog niet zo ervaren bent in het schilderen. Heb je nog vragen dan kun je altijd een reactie achterlaten.

 

[bol_bestsellers limit=”6″ block_id=”bol_59aeb28e87810_bestsellers” cat_id=”27656″ name=”lakken” sub_id=”lakken” title=”lakken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 4.3 / 5. Aantal stemmen 31

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

1 reactie

  1. bedankt voor de geweldige tip! nu weet ik wat ik helaas fout gedaan heb

Geef een reactie

Your email address will not be published.