Kiezen voor een Led dimmer of gelijk slimme verlichting?

5
(1)

Waarvoor kies ik?

Dat is een vraag die ik regelmatig krijg in de winkel waar ik werk of via de website. Tegenwoordig heb je veel mogelijkheden wat betreft verlichting, maar één ding is zeker de ouderwetse gloeilamp en halogeen lampen zie je steeds minder op de markt en zullen uiteindelijk in de toekomst bijna helemaal verdwijnen op enkele uitzonderingen daar gelaten.

Daardoor zie je dat het alternatief van de energie zuinige Led verlichting steeds meer in opmars komt en de kwaliteit van led lampen de laatste jaren sterk verbetert is. Enkele jaren geleden kocht je led spotjes die of heel koud wit licht gaven of je kon ze in diverse kleuren kopen. Wanneer je thuis de lichtschakelaar uitzette bleef in sommige gevallen door lekspanning de led lamp heel licht branden.

Dit is de laatste jaren sterk verbetert en led kan je in alle soorten kleuren en maten (fittingen) verkrijgen. Maar wanneer maak ik ultiem gebruik van de mogelijkheden van led lampen?

Doordat led lampen gebruik maken van een driver om de lamp aan te sturen, werkt een led iets anders dan een halogeen of gloeilamp. Hierdoor kun je led wel op elke aan/uit schakelaar aansluiten maar je kan niet elke led standaard dimmen en als een led dan dimbaar is moet je een dure dimmer aanschaffen speciaal voor ledlampen en een beetje redelijke dimmer zit dan al snel rond de €60,- of duurder.

Dus wanneer je een kamer hebt en je wilt een ledlamp met dimmer hebben in je plafond dan is dat nog wel te overzien. je koopt dan een leddimmer van rond de €60,- en een dimbare ledlamp van rond de €10,- en je bent voor €70,- klaar. Qua energie verbruik verdien je dat nog wel terug in de komende jaren aangezien led vaak maar tussen de 6 en 9 watt verbruikt en een gloei / halogeen lamp rond de 100 watt als je gebruik wilt maken van de dimbare mogelijkheden.

Echter wanneer je meerdere lampen wilt kunnen dimmen dan wordt het al snel een duur grapje en is het verstandig om misschien over te stappen naar slimme verlichting zoals innr, wiz, hue. Voor dit gemak gaan wij uit van de Philips Hue omdat ik dit nu al een aantal jaar gebruik en mij goed bevalt.

Om slimme verlichting goed te kunnen gebruiken heb je een aantal dingen nodig:

 • Internet verbinding
 • Router
 • Tablet / Mobiele smartphone
 • Hub / Bridge van het systeem
 • Lampen
 • eventueel schakelaars

Tegenwoordig is iedereen wel in het bezit van internet en een smartphone dus dat kunnen wij al schrappen van de boodschappen lijst. Het voordeel van Philips Hue is dat het systeem werkt via Zigbee waardoor het dus minder gevoelig is voor storingen en elke lamp / schakelaar in het systeem dient als versterker van het signaal naar de volgende lamp / schakelaar. Op deze manier heb je dus niet snel last van een slecht bereik. Daarnaast geeft Hue zijn codes vrij waardoor externe bedrijven zoals innr, klik aan klik uit etc. hun apparaten / lampen compatible kunnen maken voor Hue en ontwikkelaars steeds weer met nieuwe apps en programma’s komen voor dit systeem. Kijk bv. eens op Ifttt Daarnaast kan Hue slim denken, Kom je in de avond thuis dan gaat bv. je gang licht automatisch aan. Wanneer je het huis verlaat gaan alle lampen automatisch uit. Zo kun je ook willekeurige instellingen aanzetten voor wanneer je op vakantie bent. en nog veel meer!. Maar daar gaan we nu niet te veel op in.

Het enige wat je dus eenmalig moet kopen is de Bridge (soort computer waardoor alles werkt) deze sluit je aan op je modem en dan kun je de app gaan downloaden en lampen gaan aansluiten.

Dit systeem lijkt duur, maar je bent wel in één keer klaar. geen moeilijk bereikbare schakelaar meer. geen beperkingen en altijd alles dimbaar.

Nu even een reken voorbeeld:

Je hebt 3 kamers die je dimbaar wilt hebben. dan heb je minimaal al 3 dimmer nodig maar stel dat je in de woonkamer nog wat muurlampen hebt die je ook al wil dimmer dan zit je al snel op 5 dimmers. en minimaal 5 dimbare ledlampen. Zoals we al zeiden zit een led dimmer tussen de €60 en €100 euro gemiddeld en een lamp gemiddeld op €10 euro. voor het gemak pakken we per dimmer €80,-.

 • 5 dimmers = €400,-
 • 5 dimbare ledlampen = €50,-

Dan ben je totaal €450,- euro kwijt. en kun je lichtsterkte regelen maar je hebt nog geen keuze in koud led of warm led. Met een slimme verlichting zoals Hue kan dat weer wel!

Je hebt dan 3 soorten lampen:

Hue white kun je kiezen in lichtsterktes maar meer niet deze kosten rond de €20,- per lamp

Hue ambiance kun je kiezen tussen wit licht of warm licht en sterktes rond de €30,- per lamp

Hue color kun je uit alle mogelijke kleuren kiezen en instellen. zit rond de €50 – 60 per lamp

Koop je een startset of duopack dan ben je al een stuk goedkoper uit. voor dit voorbeeld kiezen we natuurlijk de meest vergelijkbare dus gewoon de standaard white.

 • Startset bridge met 3 lampen en dimmer schakelaar €90,-
 • 2 losse lampen duopack €30
 • 4 losse dimschakelaar. €100

dus waar de 5 losse dimmers en lampen op €450 euro kwamen kom je met de Hue op €220 euro. En dan zie je dat de slimme verlichting ineens goedkoper gaat worden dan de traditionele verlichting en ook nog een meer gebruik gemak heeft. Het instellen ervan gaat snel en eenvoudig. Op de dimschakelaars kun je ook nog eens meerdere groepen lampen schakelen en is afneembaar van de muur waardoor je hem als afstandbediening kunt gebruiken. waardoor je de smartphone of tablet niet steeds nodig hebt en alleen gebruikt voor het programmeren van de lampen via een simpele app.

Al bij al als je geld wil besparen en met de tijd mee wilt gaan zou ik overstappen naar de slimme verlichting soorten, want uiteindelijk zul je toch moeten aangezien halogeen en gloeilampen steeds meer verdwijnen en iedereen wel eens een lamp wil kunnen dimmen.

Daarnaast was dit een voorbeeld maar met slimme verlichting kun je ook apparaten koppelen aan je verlichting zoals de Toon, Tv’s (denk aan ambilight), Muziek, apple Homekit etc. en kan je complete armaturen of ledstrips ervoor aanschaffen.

Heb je nog vragen over dit systeem dan mag je mij natuurlijk altijd mailen.

[bol_bestsellers limit=”15″ block_id=”bol_5a731160b1c57_bestsellers” cat_id=”30752″ name=”hue zelfklussen” sub_id=”” title=”Slimme verlichting” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”4″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

 Met dank aan Coolblue

image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 5 / 5. Aantal stemmen 1

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

1 ping

 1. […] Uiteraard heb je ook smarthome lampen zoals van Philips de hue serie.  […]

Geef een reactie

Your email address will not be published.