Afvoerslang wasmachine lekt (repareren of vernieuwen?)

4.7
(3)

Mijn afvoerslang van de wasmachine lekt, Wat doe ik nu?

Er is niets vervelender dan dat je naar de wasmachine loopt en er een hele plas water rondom je wasmachine ligt. en je niet weet wat de oorzaak ervan is. Allereerst doorloop je de volgende stappen:

  • Stekker uit het stopcontact halen
  • Toevoer kraan van de wasmachine dichtdraaien
  • Water opdweilen

Zo voorkom je al een hoop problemen en natuurlijk is je eigen veiligheid erg belangrijk, denk aan gevaar van electrocutie of uitglijden etc.

Wanneer je dat gedaan hebt begin je te kijken waar het water vandaan komt. Wanneer dit uit de onderkant of achterkant komt dan is de kans groot dat het de afvoerslang is maar het zou ook andere oorzaken kunnen hebben bij de wasmachine. Aangezien er vele mogelijkheden kunnen zijn.

In dit geval hebben we ontdekt dat het de slang is die lekt omdat er een gat ontstaan is in de wasmachine slang. Nu zijn er twee mogelijkheden die je kunt doen en beide zijn vrij gemakkelijk op te lossen. Zelfs voor een beginnend of onervaren klusser.

Nieuwe slang kopen

Kies je ervoor om een nieuwe slang te gaan kopen dan zul je de oude wasmachine slang eerst moeten ontkoppelen. Vaak is het zo dat de afvoerslang van de machine aan de achterkant de wasmachine in gaat en dat je er dus niet gemakkelijk bij kunt. Dus om bij het koppelstuk van de machine te komen dien je hem open te maken. Aan de achterkant zit een plaat waarvan je de schroeven los kunt draaien en dan eraf kunt halen. Nu kun je zien waar de afvoerslang van de machine bevestigd zit. zit hij meer naar voren en kun je er door de trommel etc. niet bij, dan kun je de wasmachine beter even kantelen op de voorkant om er dan vervolgens vanaf de onderkant bij te kunnen. Ook hier zit vaak weer een plaat die je eenvoudig kunt losschroeven. Let er wel op dat bij sommige wasmachines een sensor op de bodemplaat zit die vocht registreert. En dat je die dus niet kapot trekt. In de meeste gevallen kun je deze sensor met een stekkertje ontkoppelen.

 

De slang zelf zit dan vast met een slang koppeling die je met een schroef kunt losdraaien of met een combinatie tang bij elkaar kunt knijpen om dan los te maken.

Koppel de slang los en neem deze mee naar een doe het zelf zaak of liever nog een onderdelen specialist van wasmachines. In een hoop gevallen kun je de slang voor een euro of 8 nieuwkopen. In bepaalde gevallen heb je een speciale maat en zal deze bestelt moeten worden en kan dan duurder uitvallen. Een afvoerslang voor de machine kost gemiddeld tussen de 7 en 35 euro.

Ook kun je ze vaak online bestellen en dan een menu doorlopen met jouw merk en type wasmachine zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt. Neem ook nooit een slang langer dan 2,5 meter om druk verlies tegen te gaan. Je loopt anders het risico dat de pomp de afstand van de slang niet kan overbruggen en het water dan weer terug loopt in je wasmachine.

Na aankoop van je slang laat je deze even helemaal vollopen met water om te controleren of hij niet per toeval lek is geraakt. Daarna kun je hem op de zelfde manier weer aansluiten als dat je de oude losgehaald hebt. Let er wel op dat je hem niet te strak in de behuizing doet, maar soepel laat lopen. Draai de slangenklem weer goed aan en plaats de onderplaat en achterplaat weer op de wasmachine. (vergeet niet  evt. de stekker van de vochtsensor aan te sluiten op de onderplaat). Controleer of losse schroeven, gereedschap etc. niet in de wasmachine liggen.

Vervolgens de wasmachine weer op zijn plek zetten, kraan opendraaien en afvoerslang in de afvoer stoppen. Let er daarbij op dat je hem niet te diep in de afvoer stopt omdat je dan ook lekkage bij de afvoer kunt krijgen.

Daarna de stekker in het stopcontact en testen of de lekkage verholpen is.

De afvoerslang plakken i.p.v. vernieuwen

Soms wagen mensen zich er liever niet aan om een wasmachine slang helemaal te vernieuwen ondanks dat dit wel de allerbeste reparatie is. Zit het gaatje op de slang zelf aan de buitenzijde van de wasmachine dan zou je hem ook nog kunnen repareren met tape.

Ga naar de bouwmarkt of speciaalzaak en vraag dan om een rolletje zelf vulkaniserende tape.

Zelfvulcaniserende tape is een tape die reageert het met zichzelf (=vulcaniseert) en zo een geheel vormt. Met deze tape is het mogelijk een flexibele en waterdichte bescherming om stekkerverbindingen te vormen. De tape plakt niet en blijft op zijn plaats door het tijdens installatie in licht uitgerekte vorm om de stekkerverbinding te wikkelen. Na installatie reageert het met zichzelf en vormt zo een blijvende bescherming. Dit tape is zelfs onderwater nog te gebruiken.

Het begin van de tape breng je aan op het gat in de afvoerslang en vervolgens wikkel je hem om de slang heen naar beneden tot een cm of 5 van het gat. Dit doe je deels overlappend. Vervolgens wikkel je hem dan weer terug om hoog tot 10.cm hoger (je gaat het gat weer 5 cm voorbij.) Tijdens het wikkelen breng je lichte spanning aan als of je een rekverband aanbrengt. Zodra dit alles gedaan is zou het gat volledig waterdicht moeten zijn afgesloten.

Sluit de wasmachine weer aan en test of de lekkage is verholpen.

Waardoor kan een wasmachine slang gaan lekken?

De wasmachine slang kan gaan lekker door ouderdom, kunststof word nu immers door de jaren heen steeds zwakker.

De slang heeft te strak gezeten in een beugel op de muur of machine en daar zat geen speling in. Plaats een slang daarom ook nooit strak.

De slang heeft klem gezeten ergens tussen.

De afvoer slang heeft te diep in de sifon buis gezeten waardoor het water niet goed weg kan lopen en de druk op de slang te groot werd en hierdoor is gaan scheuren.

Wat ik tegenwoordig ook vaak hoor is dat katten aan de afvoerslang gaan bijten. Vaak zit op de slang nabij de achterkant wasmachine schuimrubber te bescherming van het schuren over de metalen rand van de machine. Katten schijnen dit helemaal geweldig te vinden en knagen daar dan ook graag op. Heeft u dus katten in huis , breng dan gewoon standaard isolatie tape aan over het schuimrubber zodat het voor katten niet meer interessant is om aan te bijten.

[bol_product_links block_id=”bol_5919a49290f63_selected-products” products=”9200000058270683,9200000011866110,9200000040832593,9200000011866088,9200000035527858,9200000040832461″ name=”wasmachine lek” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”800″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

image_pdfimage_print

Vond je de informatie handig?

Klik op een ster om te stemmen

Gemiddelde stemmen 4.7 / 5. Aantal stemmen 3

Wees de eerste om een stem uit te brengen

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Het spijt mij dat u het bericht niet bruikbaar vond

Laat ons het bericht verbeteren

Vertel mij alsjeblieft wat ik kan verbeteren

Geef een reactie

Your email address will not be published.