Lekkage plekken, Roet plekken en vlekken op je muur

printen

Vlekken op de muur, wat nu?

Heb je vlekken op je muur die veroorzaakt zijn door een lekkage, roet, hevige nicotine aanslag etc. Dan zul je die eerst goed moeten behandelen voor je de muur opnieuw gaat schilderen. Een gewone muurverf heeft een vrij open structuur en zijn in de meeste gevallen ademend waardoor na het direct over schilderen van een vlek met muurverf de vlek in loop van de tijd weer door de muurverf heen komt zetten.

Dus om dit goed te kunnen verhelpen zul je de plek moeten behandelen met een isoleer verf.

Diverse vlekken:

Behandelen van lekkage vlekken

Voor je dit gaat doen is het belangrijk om zeker te weten dat het om een oude vlek gaat dus in het geval van een lekkage plek moet de lekkage al verholpen zijn en de ondergrond goed droog. Houd er rekening mee dat het erg lang kan duren na een lekkage voordat de muur goed droog is. maar dit is voor een later hoofdstuk. (uiteraard kun je mij ook mailen met de vraag hoe je dit kunt checken.)

Als de ondergrond goed droog is, dan begin je met het schoonmaken van de ondergrond. Dit kun je vrij eenvoudig doen met een emmertje water en daar los je een 2 tal dopjes met vloeibare St. Marc in (verkrijgbaar in elke bouwmarkt) dit reinigt en ontvet de muur.

Controleer ook of alle oude verflagen nog goed aan de ondergrond hechten. Wanneer dit niet het geval is zul je de bladderende verflaag eerst moeten verwijderen en met gips of muurvuller het beschadigde deel moeten herstellen.

Is de muur volledig hersteld dan kun je de muur gaan behandelen met een isoleer verf van bijvoorbeeld Alabastine vlekken. Deze verf is vrij dik van structuur en kun je het gemakkelijkste aanbrengen met een blokkwast en geen roller. Een roller werkt veel zwaarder en zal sneller gaan spatten. Als je bv. een vlek hebt van 100 x 100 cm dan zorg je dat je met de kwast voldoende isoleer verf voor vlekken aanbrengt dat de vlek goed dekkend word geverfd. Let er hierbij op dat je het geverfde deel iets doortrekt voorbij de vlek zelf. dus in het geval van een vlek van 100 x 100 cm zorg je dat het geverfde deel 120 x 120 cm word. Hierdoor voorkom je dat de randen van de vlek door het vochtig worden aan de zijkanten van de isoleerverf er alsnog onderdoor komt.

Per isoleer verf soort verschilt de droogtijd dus raadpleeg hiervoor de verpakking op de gebruikte isoleer verf. Wanneer de verf goed droog is kun je de muur overschilderen met een normale muurverf of ingeval van bv. een badkamer met een schimmelbestendige muurverf.

 

Getagd , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *